Pestitsiidijääkide LC-MS analüüso proovi ettevalmistusmetoodikate võrdlemine (Comparison of sample preparation methods for LC-MS pesticide residues analysis)

Date

2007-05-15T07:19:17Z

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Töö eesmärgiks oli hinnata, kas hetkel kasutuses olev ekstraktsioonimeetod (Luke meetod) on asendatav uue dispergeeritud tahkefaasiekstraktsiooni meetodiga QuEChERS. Sarnaselt olemasolevaga peab võrreldav meetod sobima polaarsete pestitsiidijääkide määramiseks väherasvastes maatriksites nagu puu- ja juurviljad, teravili ja neist valmistatud tooted. Mõõdetud protsessi efektiivsuste põhjal võib väita, et QuEChERS ja Luke on suhteliselt sarnased meetodid ning puudub põhjus, mis ei võiks antud ulatuses (50 suhteliselt stabiilset pestitsiidijääki) Luke meetodi asendada tunduvalt kiirema ning odavama QuEChERS proovi ettevalmistuse meetodiga. Meetodite edasisel võrdlemisel/uurimisel näidati, et Luke proovi ettevalmistusmeetod andis mitme pestitsiidijäägi puhul madalamad saagiseid võrreldes QuEChERSiga. Samas olid QuEChERSi maatriksiefektid suuremad kui Luke puhul, mis on tingitud atsetonitriili võimest paremini ekstraheerida polaarseid ühendeid võrreldes atsetooniga. Lisaks pakuti välja multimeetodiga proovide analüüsimise protseduur, mis ei eelda maatriksvastava kalibratsiooni kasutamist.

Description

Keywords

QuEChERS, atsetoon ekstraheerimine, LC-MS, protsessi efektiivsus, maatriksi, QuEChERS, acetone extraction, LC-MS, process efficiency, matrix effect,

Citation