Influence of cultivation techniques on productivity and fruit quality of some Vaccinium and Rubus taxa

Date

2008-11-12T14:32:44Z

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

The main aims of the investigation were to evaluate the effect of fertilizers, mulches (peat, sawdust, plastic) and environmental condition on growth, yield and chemical composition of some berry cultures. It can be concluded that fertilizers lowered soil pH to a level suitable for good growth and yield of a lowbush blueberry (Vaccinium angustifolium Ait.). Soil acidity increased when elemental sulphur was used, but on loamy sand soil with light texture this treatment did not increase plant productivity. Mulches influenced winter hardiness, productivity and mycorrhizal colonization of the half-highbush blueberry (V. corymbosum x V. angustifolium) cultivars. The plants had the best growth and yield in variants where peat mulch was used. Peat amendment in the soil increased plant growth and the average yield was 68 % higher with mulch addition. Cultivation methods influenced the chemical content of Rubus (R. idaeus L. and R. fruticosus coll.) fruit: fruit from the plants grown without mulch contain more soluble solids. The berries of bilberry (V. myrtillus L.) contain more anthocyanin, total energy value is very low. ’Northblue’ half-highbush blueberry have berries with a low level of fat, protein, anthocyanin and vitamins. The berries of ’Northcountry’ contain more folic acid and riboflavin. The cultivation on peat soil increases the content of water, protein, titratable acidity, riboflavin, nicotinic acid and pyridoxine. However, pyridoxal content decreases on the peat soil. We can recommend N-Tester for the evaluation of blueberry plant. In our experiment a strong relationship between chlorophyll meter readings and nutrients content in leaves, plant growth and yield was indicated. Uurimistöö eesmärgiks oli välja selgitada väetiste, multšide (turvas, saepuru, kile) ja kasvukoha mõju mõnede marjakultuuride kasvule, saagikusele ja viljade keemilisele koostisele. Väetised alandasid mulla pH- d ja seeläbi paranes ahtalehise mustika (Vaccinium angustifolium Ait.) taimede kasv ja saagikus. Mulla happelisus suurenes väävli kasutamisel, kuid kerge lõimisega liivsavi mulla puhul ei suurendanud see mustikataimede produktiivsus. Multšimine mõjutas oluliselt poolkõrge mustika (V. corymbosum x V. angustifolium) taimede talvekindlust, kasvu, saagikust ning mükoriisaseentega nakatumist. Parima produktiivsusega olid taimed turbamultši puhul. Turba lisamine mullale parandas mustikataimede produktiivsust keskmiselt 68%. Kasvatusviis mõjutas vaarika(Rubus idaeus L.) ja pampli (R. fruticosus coll.) keemilist koostist: suurema mahla kuivaine sisaldusega viljad saadi multšita kasvanud taimedelt. Hariliku mustika (V. myrtillus L.) vilju iseloomustas kõrge antotsüaanide sisaldus ning väike energeetiline väärtus. ’Northblue’ viljad olid suured, kuid rasva, proteiinide, antotsüaanide ja vitamiinide sisaldus oli väiksem. Sordi ’Northcountry’ viljades oli rohkem vitamiine B2 ja B9. Turvasmullal, ammendatud freesturbaväljal, kasvanud taimede marjad sisaldasid rohkem vett, valke, orgaanilisi happeid, riboflaviini, nikotiinhapet ja püridoksiini. Taimede seisukorra hindamiseks kasutati edukalt kaasaskantavat klorofüllmeetrit N-tester (SPAD 500), kusjuures täheldati tugevat seost klorofüllmeetri lugemi ja lehe toitainete sisalduse, taimede kasvuparameetrite ning saagikuse vahel.

Description

Keywords

Citation