Reference Converter

 

Programm kirjandusviidete teisendamiseks ühest stiilist teise. Programm ise koos olulise abifaili ja juhendiga on paketis Reference_Converter.zip. Juhend on esitatud ka eraldi failina.

 

Lühitutvustus:

Teadusartikli lõpus on hulk bibliokirjeid. Nende vormistamine on lihtne, kuid tüütu. Iga koma ja punkt peab olema paigas just nii, nagu toimetaja nõuab. Tavaliselt on enamus kirjeid kopeeritud teistest ajakirjadest ja vormistatud erinevates stiilides. MS Word-i kasutamisel sisaldavad nad sageli ka varjatud prahti (näiteks rea pikkuse justeerimisel lisandunud tähesammu muutmise koode). Professionaalne bibliograaf ütleb: ostke Thomson-Reutersi programm “EndNote”. Kirjed peab siis sisestatama elementide kaupa liigendatult või otsima juba ette liigendatud kirjeid veebist. Entusiastlik asjaarmastaja ütleb: sama töö saab teha ka vabaprogammidega (Mendeley, Zotero, jne.), kirjeid peab siis esitama liigendatutena BibTeX vormis. Tavateadur aga ütleb: nende soovituste järgimine nõuab kordades rohkem aega, kui paarikümne kirje käsitsi redigeerimine, sest arvuti ei oska erinevatest allikatest kopeeritud kirjeid nõutud kujul liigendada ja automaatliigendamise programmid (text2bib, cB2Bib) ei tule reaalse tööga toime.

 

Liigendava+monteeriva programmi Reference_Converter koostamisel oli põhieesmärgiks kasutamise lihtsus. Programm töötleb suvalisi liigendamata bibliokirjeid, kuhu peab eelnevalt lisama minimaalse hulga erimärgendeid. Tulemus on vormistatud nii, et kõik elemendid on vajalikus järjekorras ja vahemärgid nagu nõutud. Vormistamise reeglid on salvestatud tekstifailina ja nende täiendamiseks pole tarvis programmi tunda ega kompileerida.

 

Näide:

 

Originaalkirje, millele on lisatud üks erimärgend (*J):

Hõrrak U., Salm J. and H. Tammet (2000) Statistical characterization of air ion mobility spectra at Tahkuse Observatory: classification of air ions. *JJGRA 105, 9291-9302.

 

Sama teisendatud konverteri abil ACP stiili:

Hõrrak, U., Salm, J., Tammet, H.: Statistical characterization of air ion mobility spectra at Tahkuse Observatory: classification of air ions. J. Geophys. Res.-Atmos. 105, 9291–9302, 2000.