Turbo Pascali jaoks kirjutatud programmide kasutamine Delphi 6 platvormil

Mõõtmistulemuste töötlemise praktiliste tööde juures kasutatakse DOS-il baseeruvat ja ajast läinud programmeerimissüsteemi Turbo-Pascal. Põhjus: kaasaegne Pascal-programmeerimise keskkond Delphi on liiga kallis, et seda arvutiklassis installeerida. Turbo 7.0 õppekomplekt oli odav. Kui tarvis, siis saab kõiki praktiliste tööde programme ka Turbo 5.5 tasuta keskkonnas kasutada.

Delphi on GUI-interfeisiga OOP-programmeerimissüsteem ja esimesel pilgul näib Turbo jaoks kirjutatud pas-programmide käivitamine Delphi keskkonnas tülikas. On aga siiski olemas väga lihtne moodus, mis paraku ei võimalda kasutada Delphi GUI vahendeid. Kui arvutisse on installeeritud Delphi 6, siis on Turbo jaoks kirjutatud pas-programmiga vaja teha järgmist:

Puhtarvutuslikud programmid töötavad uues keskkonnas enamasti probleemideta. Lisaks avaneb  võimalus kasutada mitmeid  uusi operatsioone ja hoopis teistsuguseid arvutiressursse: senine 64KB piirang asendub kõikjal 2GB piiranguga. Hoiatus: operatiivmälust sõltumatult lubatud 2GB ei ole soovitatav kuritarvitada sest niipea, kui massiiv või string (ka tavalise stringi pikkus võib olla kuni 2 GB) läheb mälust välja, hakkab arvuti ketast kulutama ja töö muutub väga aeglaseks. Peab tähele panema, et Delphi tõlgendab mõningaid konstruktsioone veidi teisiti kui Turbo, näiteks real on Delphis sama kui double ja integer sama kui longint, töötava programmi akna suurust saab suvaliselt muuta jne. GUI programmi tegemiseks  tuleks {$APPTYPE CONSOLE} ära koristada, siis aga vajab Turbo-tekst juba tõsisemat ümbertegemist, sest konsoolioperatsioonid readln ja writeln senisel lihtsal viisi enam ei tööta.