Biokeemiline muundamine

iDevice ikoon
Biokeemilise konversiooni ehk traditsioonilise biokeemilise muundamise korral eeltöödeldakse biomassi keemiliselt, saamaks suhkruid, mida lagundatakse edasi ensümaatiliselt. Teisisõnu biokatalüüsivad sel viisil ensüümid ja mikroorganismid biomassi või biomassist saadud tooraine soovitud produktideks. Täpsemalt - vilja lagundav ensüüm amülaas, tselluloosi lagundav ensüüm tsellulaas ja hemitselluloosi lagundav ensüüm hemitsellulaas lagundavad hüdrolüüsi käigus biomassi süsivesinike fraktsioonid viie- ja kuue süsinikuga suhkruteks.
 
 

Seejärel, bioloogilise töötluse korral kääritavad pärmseened ja bakterid suhkrud edasi alkoholiks. Alternatiivina või lisaetapina bioloogilisele konversioonile kasutatakse ka keemilist töötlust, mille käigus hüdrolüüsi produktid muundatakse keemiliselt soovitud produktideks.

Bioetanooli, st vedelate biokütuste tootmine on levinud suhkru- ja tärkliserikastest põllukultuuridest (suhkrupeet, suhkruroog, teravili jt).


iDevide ikoon Küsimus

Milline on glükoosi molekulvalem? Millisesse aineklassi glükoos kuulub?

iDevide ikoon Ülesanne

Aeroobse lagunemise protsessid toimuvad hapniku juuresolekul ning täieliku degradatsiooni korral on saadusteks süsinikdioksiid ja vesi. Kirjuta glükoosi täieliku lagunemise võrrand ja tasakaalusta see!

iDevide ikoon Ülesanne

Mitu liitrit hapnikku on vaja 10 g glükoosi täielikuks lagundamiseks? Kui palju eraldub selle käigus CO2?