Miinimumsööde

Miinimumsööde e. sünteetiline sööde on sööde, mille keemiline koostis on teada.

Pagaripärmi kasvatamisel kasutatavad miinimumsöötmed jagatakse: sünteetiline miinimumsööde (SD, synthetic minimal medium) ja sünteetiline täissööde (SC, synthetic complete medium). Miinimumsööde SD sisaldab süsiniku allikana tavaliselt glükoosi (saab kasutada ka mittefermenteeritavat glütserooli) ja lämmastiku allikana ammooniumsulfaati. Veel lisatakse vitamiinid, mikroelemendid ja soolad. SC sööde on samasuguse koostisega kui SD, kuid sinna on lisatud ka kõik aminohapped (v.a. tsüsteiin) ning nukleotiididest adeniin sulfaat ja uratsiil. Selektsioonil kasutatavale söötmele ei lisata neid nukleotiide ja/või aminohappeid, mille sünteesiks vajalike markergeenide olemasolu soovitakse selekteerida.

Poolduva pärmi kasvatamisel kasutatavat miinimumsöödet nimetatakse ka EMM (Edinburgh minimal medium). Selle koostises on kaalium-hüdrogen-ftalaat, dinaatrum-vesinik-fosfaat, ammonimkloriid, glükoos, soolad, mineraalid ja vitamiinid. Hädavajalikud aminohapped ja nukleotiidid lisatakse vastavalt tüve genotüübile. EMM söötmes ei saa kasutada mittefermenteeritavat süsiniku allikat (näit. glütserooli).

Miinimumsöötme eelised:

  • söötme koostis varieerub vähe, sest komponentide kontsentratsioonid ei muutu
  • saab kasutada selektsioonil

Miinimumsöötme puudused:

  • sööde on kallim kui rikas sööde
  • rakkude kasvukiirus on aeglasem võrreldes rikka söötmega
  • söötme valikul tuleb arvestada pärmitüve genotüübiga