Noroviirus

iDevice ikoon Noroviirus

Sugukonda Caliciviridae kuulub kaks olulist gastroenteriidi tekitajat:

Norwalk virus – kuulub perekonda Norovirus;

Sapporo virus – kuulub perekonda Sapovirus.

Norwalki viirus avastati ägeda täiskasvanute gastroenteriidi epideemia ajal Norwalkis Ohios 1972.a., Sapporo virus avastati Jaapanis 1977 diarröaga lastel. Viirused on suhteliselt sarnased. Siinkohal käsitletakse neid kahte viirust noroviiruse näitel. 

 

iDevice ikoon Viiruse struktuur
  • Suurus 27-35 nm
  • Kapsiid kuubiline
  • Välisümbriseta
  • Genoom (+)ssRNA
Joonis illustreerib noroviiruse erinevaid pinnaproteiine.

iDevice ikoon Patogenees

Noroviirus põhjustab peensoole põletikku ehk enteriiti. Viirus häirib soole harjasäärise funktsiooni, vältides vee ja toitainete absorptsiooni. Jejunumis esinevad tömbistunud hatud, tsütoplasmaatiline vakuolisatsioon ja mononukleaarne infiltratsioon. Väljaheites verd ei leidu.


iDevice ikoon Kliiniline pilt

Inkubatsiooniperiood on 24-48 h.

Sümptomid on sarnased rotaviirusega – diarröa, iiveldus, oksendamine. Kolmandikul patsientidest on palavik. Iseeneslik paranemine toimub 12-60 h jooksul.


iDevice ikoon Epidemioloogia

Viirus levib fekaal-oraalsel teel. Peamised nakkusallikad on vesi, koorikloomad, toitlustusteenindus. On oletatud ka viiruse mõningast levikut respiratoorsel teel.

Haigust põevad nii lapsed kui täiskasvanud. Puhanguid esineb arenenud maades aastaringselt, eelkõige koolides, kuurortides, haiglates, vanadekodudes, restoranides ja kruiisilaevadel. Noroviirus arvatakse põhjustavat 10-50% kõikidest  gastroenteriitide puhangutest. On leitud, et 70% lastest omavad antikehi 7. eluaastaks. Pärast põdemist kujunev immuunsus on lühiajaline ning ei pruugi olla protektiivne.


iDevice ikoon Diagnostika

Haiguse diagnoosimisel kasutatakse peamiselt ELISA meetodit viiruse antigeenide määramiseks roojas. Võimalik on ka PCR, RT-PCR, immuunelektron-mikroskoopia, radioimmuun-analüüs (RIA).


iDevice ikoon Ravi ja profülaktika

Spetsiifiline ravi puudub. Vismut-subsalitsülaat võib leevendada tõsiseid gastroenteriidi sümptome.

Profülaktikas on oluline sage käte pesemine, toidu hoolikas käitlemine ja puhta veevarustuse säilitamine.