Kontrollülesanded

iDevide ikoon Kui vastus on õige muutub kast roheliseks

1. Viies läbi kesmiste võrdlemist kasutame üldjuhul funktsiooni t.test, mis aktsepteeerib ka R-i mudelisüntaksit. Seega kui meil on andmestik nimega iris uuritava tunnusega Sepal.Length ja grupeeriva tunnusega Species, millel kolm väärtust, ning meid huvitab kas liigi virginica korral on tupplehe pikkus erinev teistest liikidest siis tuleks anda käsk t.test( ~Species== , ).

2. Kuivõrd t-testi eelduseks on valimid, mis pärinevad normaaljaotusest, siis on seda eeldust vaja kontrollida. Võime näiteks kasutada Shapiro-Wilksi testi, mida saab teostada funktsiooniga . Antud andmestiku puhul näitab see test, et liigi virginica korral on normaaljaotuse eeldus täi .

3. R-is mudeleid sobitades saab kahe tunnuse koosmõju märkida sümboliga , kui aga kasutame selle asemel sümbolit siis kaasatakse mudelisse nii kui koosmõjud.

4. Esimeses punktis toodud kahe grupi võrdluse asemel saame lineaarse mudeli sobitades võrrelda nüüd kõiki kolme gruppi. Selleks loome esmalt mudeli käsuga m1= (Sepal.Length~ ,data=iris) ning seejärel anname käsu (m1). Vaadeldes mudeli jääkide histogrammi käsuga hist( ) näeme, et mudeli eeldused  täidetud.