Noroviirus
![iDevice ikoon](icon_preknowledge.gif)
Sugukonda Caliciviridae kuulub kaks olulist gastroenteriidi
tekitajat:
Norwalk
virus – kuulub perekonda Norovirus;
Sapporo
virus – kuulub perekonda Sapovirus.
Norwalki viirus avastati ägeda täiskasvanute gastroenteriidi epideemia ajal Norwalkis Ohios 1972.a., Sapporo virus avastati Jaapanis 1977 diarröaga lastel. Viirused on suhteliselt sarnased. Siinkohal käsitletakse neid kahte viirust noroviiruse näitel.
![](Norwalk.jpg)
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
- Suurus 27-35 nm
- Kapsiid kuubiline
- Välisümbriseta
- Genoom (+)ssRNA
![](norovirus_structure.jpg)
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
Noroviirus põhjustab peensoole
põletikku ehk enteriiti. Viirus häirib
soole harjasäärise funktsiooni, vältides vee ja toitainete absorptsiooni. Jejunumis
esinevad tömbistunud hatud, tsütoplasmaatiline vakuolisatsioon ja mononukleaarne
infiltratsioon. Väljaheites verd ei leidu.
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
Inkubatsiooniperiood on 24-48 h.
Sümptomid on sarnased rotaviirusega –
diarröa, iiveldus, oksendamine. Kolmandikul patsientidest on palavik.
Iseeneslik paranemine toimub 12-60 h jooksul.
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
Viirus levib fekaal-oraalsel teel. Peamised
nakkusallikad on vesi, koorikloomad, toitlustusteenindus. On oletatud ka viiruse mõningast levikut
respiratoorsel teel.
Haigust põevad nii lapsed kui täiskasvanud. Puhanguid esineb arenenud maades
aastaringselt, eelkõige koolides, kuurortides, haiglates, vanadekodudes,
restoranides ja kruiisilaevadel. Noroviirus arvatakse põhjustavat 10-50%
kõikidest gastroenteriitide puhangutest.
On leitud, et 70% lastest omavad antikehi 7. eluaastaks. Pärast põdemist
kujunev immuunsus on lühiajaline ning ei pruugi olla protektiivne.
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
Haiguse diagnoosimisel kasutatakse peamiselt ELISA
meetodit viiruse antigeenide määramiseks roojas. Võimalik on ka PCR,
RT-PCR, immuunelektron-mikroskoopia, radioimmuun-analüüs (RIA).
![iDevice ikoon](icon_activity.gif)
Spetsiifiline ravi puudub. Vismut-subsalitsülaat
võib leevendada tõsiseid gastroenteriidi sümptome.
Profülaktikas on oluline sage käte pesemine, toidu
hoolikas käitlemine ja puhta veevarustuse säilitamine.