Kaotus ja lein

Karmel Tall
Tartu Ülikooli elukestva õppe keskus
2012


Enamasti seostatakse leina elusolendi - lähedase inimese või lemmiklooma surmaga. Leinaprotsess käivitub aga ka seoses elus ettetulevate muutustega, raske haiguse või pettumusega. Elu oma olemuselt on pidevas muutumises ja inimesed seisavad seetõttu sageli silmitsi uute olukordadega. Lein ja sellega seotud kurbus on loomulik reaktsioon muutusele ja kaotustele kas surma või mingil muul moel suhte katkemise kaudu. Muutused võivad olla seotud lähedase inimese surmaga, lemmiklooma surmaga, lahutusega, töö kaotusega, väärtuste muutumisega, pettumustega, tervisliku seisundiga, enesekindluse vähenemisega jne. Selleks, et muutustest saaks kasulik kogemus, tuleb kurbust ja leina tunnistada ning läbi töötada. Vastasel juhul jääb lõpetamata lein inimese emotsionaalset tasakaalu igaveseks takistama ning sarnaste olukordade ettetulemisel ikka ja jälle nö pinnale tõusma.

Käesoleva õpiobjekti vahendusel saab õppija ülevaate kaotusele järgnevast leinaprotsessist ning sellega seotud emotsioonidest. Õpiobjekt on mõeldud iseseisvaks läbimiseks, milleks kulub aega umbes kaheksa tundi.

Õpiobjekt on jagatud alateemadeks, mida on soovitav lugeda üksteisele järgnevalt. Alateemade juures toodud ülesanded ning mõtisklused aitavad loetut mõtestada ja meelde jätta.

Õpiobjekt on valminud programmi BeSt raames.