Vahur, SigneTeearu-Ojakäär, AnuAabloo, Silvia HiieTartu Ülikool. Loodus- ja täppisteaduste valdkondTartu Ülikool. Keemia instituut2025-10-212025-10-212025https://hdl.handle.net/10062/116955Töös uuriti viit MALDI maatriksainet: DHB, CHCA, ditranool, DCTB ja luminool. Maatriksaineid karakteriseeriti UV-Vis spektroskoopia, optilise mikroskoopia ja MALDI-FT-ICR-MS-i teel. Karakteriseerimiste tulemused näitasid, et kõik uuritud ühendid sobivad maatriksaineteks, kuid DHB-l on neist enim soovitud omadusi. Lisaks leiti maatriksainete m/z väärtused MALDI-HRMS-i massispektri sisekalibreerimiseks. Seejärel võrreldi maatriksaineid viie kultuuriväärtusliku proovi, kampoli, vaskresinaadi, Paraloid B72, linaseemneõli ja vanandatud õlivärvi, MALDI-FT-ICR-MS analüüsil. DHB sobis kõigi proovide analüüsiks; CHCA kampoli analüüsiks; DCTB Paraloid B72 ja linaseemneõli analüüsiks; luminool Paraloid B72 analüüsiks. Ditranool ei olnud ühegi proovi analüüsiks eelistatav. Töö tulemused võimaldavad edaspidi valida sobivaima maatriksaine MALDI-MS analüüsiks, lähtudes kultuuriväärtuslikust proovist.etAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Estoniahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ee/maatriksaine, MALDI, massispektromeetria, kultuuriväärtusedMALDImassispektromeetriakultuuriväärtusedmagistritöödMALDI-MS maatriksainete karakteriseerimine ja võrdlus kultuuriväärtuslike proovide analüüsiksThesis