Org, Tõnis, juhendajaKurg, Ants, juhendajaUusküla, AgnetaTartu Ülikool. Loodus- ja täppisteaduste valdkondTartu Ülikool. Molekulaar- ja rakubioloogia instituut2024-06-112024-06-112024https://hdl.handle.net/10062/99205Mõrudus on üks viiest põhimaitsest, mida inimesed tunnevad ning seda reguleerib TAS2R38 geen. Käesoleva bakalaureusetöö põhieesmärk on välja töötada süljest eraldatava genoomse DNA põhine protokoll mõru maitse tundlikkusega seotud kolme üksiknukleotiidsepolümorfismi (SNP) (rs713598, rs1726866 ja rs10246939) tuvastamiseks inimese TAS2R38 geenis, mille põhjal on võimalik näitlikustada seoseid fenotüübiliste tunnuste ja DNA-s esinevate variatsioonide ehk genotüübi vahel, kombineerides polümeraasi ahelreaktsiooni (PCR) Sangeri sekveneerimisega. Lisaks on töö eesmärk saada hinnang kolme mõru maitse tundlikkusega seotud SNP-i alleelisageduste, genotüüpide ja maitsetundlikkuse fenotüübiliste seoste kohta 20 vabatahtlikust indiviidist koosnevas valimis. Selleks koguti uuringusse kaasatud vabatahtlikelt täiskasvanud inimestelt informatsiooni nende mõru maitse tundlikkuse kohta ning määrati süljest eraldatud genoomse DNA põhjal maitsetundlikkusega seotud genotüüp vastava SNP-i asukohas.etPTCPROPmõru maitseTAS2R38 geenSNPbakalaureusetöödMõru maitse tundlikkusega seotud polümorfismid TAS2R38 geenisThesis