Vainik, Uku, juhendajaSalminen, AnneliTartu Ülikool. Sotsiaalteaduste valdkondTartu Ülikool. Psühholoogia instituut2016-07-062016-07-062016http://hdl.handle.net/10062/52345Uurimistöö eesmärgiks oli leida vastus, kui täpselt oskavad inimesed fotode põhjal hinnata restoranieinete toiduenergia ja makrotoitainete hulka. Uuriti mil määral ühtib inimeste subjektiivne hinnang eine kohta selle objektiivsete näitajatega ning kas leidub psühholoogilisi muutujaid, mis seda mõjutavad. Interneti keskkonnas täidetavas küsitluses osales 171 vastajat, nende seas 149 naist ja 12 meest, vanuses 17-68 eluaastat MVanus = 37,15 (SD = 11,65). Toitainete tajumise täpsuse seost uuriti toitumiskompetentsuse, isiksusefaktorite ning elustiili puudutavate enesekohaste küsimustega. Tulemuste põhjal saab viidata seostele isiksusefaktoritest Avatusega (r = 0,15) ning vastaja kõrgeima lõpetatud haridusega (r = 0,14). Teiste uuritud muutujatega leitud seosed ei osutunud statistiliselt olulised. Nõrgad korrelatsioonid võiad olla tingitud asjaolust, et toidu tervislikkuse tajumine on seotud mitmete komponentidega ja ühe muutuja mõju kogutulemusele on väike. Küsitluses kogutud andmete alusel saab edaspidi otsida vastust uutele küsimustele.ettoitumiskompetentsusisiksustoidu tervislikkuse tajuminenutrition competencepersonalityperception of healthiness of foodüliõpilastöödRestorani külastajate subjektiivse hinnangu ühtimine objektiivsete näitajatega restoranitoitude toiduenergia ja makrotoitainete hindamiselThe occordance of subjective assessment of the restaurant customers with objective aspects in the assessment of nutrition value and macronutrientsThesis