Kurrikoff, Triin, juhendajaHuul, KaroliinaTartu Ülikool. Sotsiaalteaduste valdkondTartu Ülikool. Psühholoogia instituut2021-11-172021-11-172021http://hdl.handle.net/10062/75860Käesolevas uurimistöös uuriti ELIKTU valimi (N = 593) põhjal 15-aastaste kooliõpilaste toitumise ja aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) skoori seost, eriti seoseid kala-, muna-, puu- ja juurviljade, kiirtoidu- ning magusatarbimisega. Samuti uuriti pere sotsiaalmajandusliku seisu ja vanemate hariduse seost ATH skooriga. ATH skoori võrreldi erinevate toitude ja toodete tarbimissageduse ning -kogusega; samuti sotsiaalmajanduslike teguritega. Leiti, et kõrgemal ATH skooril on oluline seos eelkõige kiirtoidu, soolaste näkside ja karastusjookide igapäevase tarbimisega. Lisaks oli kõrge magusasisaldusega toitude osas kõrgemal ATH skooril oluline seos küpsiste igapäevase tarbimisega, ning sama tendents oli teistel magusasisaldusega toodetel. Muud tulemused ei näidanud olulisust.estopenAccessAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 InternationalELIKTUELIKTUsocioeconomic statusüliõpilastöödaktiivsus- ja tähelepanuhäireõpilasedtoituminesotsiaalmajanduslikud teguridattention deficit hyperactivity disorderstudentsdiet15-aastaste kooliõpilaste aktiivsus- ja tähelepanuhäire skoori seos toitumise ja sotsiaalmajanduslike teguritegaThe association between the score of attention deficit and hyperactivity disorder, diet and socioeconomical conditions in adolescents at age 15Thesis