Rikberg, MartenTartu Ülikool. Loodus- ja täppisteaduste valdkondTartu Ülikool. Molekulaar- ja rakubioloogia instituut2025-08-042025-08-042025https://hdl.handle.net/10062/112305Putukate kasutamine toiduainetööstuses on kasvamas, mistõttu on oluline arendada täpseid viise nende DNA tuvastamiseks toidust. Töö keskendus toidu metagenoomsele analüüsile – meetodile, mis võimaldab kindlaks teha toidus esinevad liigid DNA põhjal. Eesmärk oli simuleerida erineva Acheta domesticuse lugemite sisaldusega toidu andmeid ning võrrelda KRAKEN2 abiga kolme erinevat andmebaasi putukate tuvastamiseks: nt_2024 nukleotiidide andmebaasi, mt_2025 mitokondrite andmebaasi ja full_genome_2025 täisgenoomide andmebaasi.etAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Estoniahttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ee/KRAKEN2Acheta domesticusmetagenoomne sekveneeriminesöödavad putukadbakalaureusetöödPutukate taksonoomiline klassifitseerimine erinevate andmebaaside abilThesis