Anthropometry, body composition and aerobic capacity in elite DanceSport athletes compared with ballet and contemporary dancers

Date

2014-03-11

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Abstract

Tantsusport on spordiala, mis on välja kujunenud seltskonnatantsudest, mida tantsitakse paaris. Võisteldakse kolmes distsipliinis: standardtantsud, Ladina-Ameerika tantsud ja kümme tantsu. Tegemist on esteetilise spordialaga, kus sooritust mõjutavad nii kehalised võimed kui ka tantsijate väljanägemine. Töö eesmärk oli uurida, kas rahvusvahelisel tasemel võistlevate tantsusportlaste keha kuju, keha koostis ja vastupidavusvõimed mõjutavad võistlustulemust. Lisaks oli eesmärgiks võrrelda tantsusportlaste keha kuju, keha koostist ja vastupidavusvõimeid teiste tantsuliikide, nagu balletti ja moderntantsu tantsivate tantsijate omaga. Kuna võistlustantsu võistluspäev on pikk ja sooritused intensiivsed, oli uurimistöö üheks hüpoteesiks, et need tantsijad, kellel on paremad vastupidavusvõimed, saavutavad võistlustel kõrgemaid kohti. Uuringu tulemused näitasid, et rahvusvahelisel tasemel võistlevate tantsusportlaste vastupidavusvõimed on küll suhteliselt kõrged (keskmised maksimaalse hapniku tarbimise ehk VO2max näitajad on meestel ja naistel vastavalt 59,6 ± 5,1 ja 51,2 ± 6,2 ml∙min-1∙kg-1), kuid seost rahvusvahelise karikasarja koondtabeli tulemustega ei esine. Sellest võib järeldada, et rahvusvahelisel tasemel võistlemiseks on teatud tasemel vastupidavusvõimed tantsuspordis olulised, kuid vastupidavus kui kehaline võime ei määra otseselt võistlustulemust. Samuti leidsime, et Ladina-Ameerika tantsude võistlussooritus on intensiivsem võrreldes standard- ja kümne tantsu sooritusega, samas kui vastupidavuslikus töövõimes tantsijate vahel erinevused puudusid. Seega võib eeldada, et Ladina-Ameerika tantsijatele on vastupidavusvõimete arendamine olulisem võrreldes teiste tantsuliikidega. Lisaks näitasid uuringu tulemused, et kuigi standardtantsude tantsijad on pikemat kasvu ja pigem pikkade saledate jäsemetega on lihaselisema kehaehitusega standardtantsude tantsijate koht rahvusvahelise karikasarja tabelis kõrgem, see teadmine on oluline treeningute juhtimisel ning potentsiaalsete talentide selektsioonil. Võrdlus teiste tantsuliikidega näitas, et balletitantsijad, moderntantsu tantsijad ja tantsusportlased erinevad mõningal määral keha kuju, keha koostise ja vastupidavusvõimete poolest. Balletitantsijatel on kõige madalam keha rasvaprotsent. Tantsusportlased on vähem lihaselise kehaehitusega kui balleti- ja moderntantsu tantsijad ning nende aeroobne töövõime on oluliselt kõrgem.
DanceSport is a set of partner dances that emerged from ballroom dancing. It has three disciplines: Standard Dances; Latin American Dances; and Ten Dance. During competitions dancers are judged on both their physical abilities and expressiveness. The general aim of this study was to investigate anthropometric parameters, body composition and aerobic capacity in international DanceSport athletes in relation to gender, dance styles (Standard Dance, Latin American Dance and Ten Dance), international rankings and other dance genres (classical ballet and contemporary dance). Typical DanceSport competitions last for a number of rounds throughout the day before reaching the final dance round – around 10 hours in total. It has been hypothesised that DanceSport athletes with better aerobic capacity gain higher places in competitions. Our study indicated that aerobic capacity values in international DanceSport dancers of different styles are relatively high. The average maximum oxygen uptake (VO2max) values were 59.6±5.1 and 51.2±6.2 ml•min-1•kg-1 for male and female dancers, respectively. However, no relationship was found between international ranking and aerobic capacity. We further found that competition intensity during Latin American dances was significantly higher than with other dance styles, while there were no differences in aerobic capacity values between the styles. Therefore, it has been suggested that Latin American dancers turn more of their attention to the development of aerobic capacity. Furthermore, the results showed that Standard dancers with greater musculature were more successful, which indicates a specific body shape that should be targeted during training and the talent selection process. Comparison of dance genres showed that ballet dancers had the lowest body fat percentage. DanceSport dancers are less muscular with higher aerobic capacity values compared to classical ballet and contemporary dancers.

Description

Väitekirja elektrooniline versioon ei sisalda publikatsioone.

Keywords

tantsusportlased, antropomeetria, keha koostis, vastupidavus, sport dancers, anthropometry, body composition, endurance

Citation