Kuidas testi tõlgendamisel vigadest hoiduda?

Testi tõlgendamisel tasub olla tähelepanelik, et hoiduda vigadest.

Üks sagedamini tehtav viga, mida inimesed oma testitulemusi tõlgendades teevad, on järgmine: oletame, et testitulemustes selgus, et väga tugevalt on minu huvides esindatud Praktiline isiksusetüüp. Ma loen selle tüübi kirjelduse läbi ja lõpus, palun väga, on loetletud mulle sobivaid elukutseid (kokk, õmbleja, insener, sportlane, elektrik, ehitaja, tööõpetuse õpetaja, autojuht, mööblitisler, filmioperaator, metsavaht jne) - no nii, kas minust peab kokk saama? Ei pea! Need on näited, mis võibolla ilmestavad kirjeldatud inimtüübi huvisid ja panevad lugeja mõtted teatud suunas liikuma, aga ei pruugi sinu huvidega kokku minna. Sa vaata parem neid elukutseid, mis sa ise endale kirja panid ja ürita selgeks teha, kas ja kuidas need sinus peituva (antud näite puhul praktilise) inimtüübiga sobivad - mis on neis elukutsetes sulle meeldivat.

Teine viga, mida tehakse on selline: kui ma näiteks kirjutasin, et tahan juristiks saada, siis küsitakse "kas minu testitulemusest saadud koodiga inimene sobib juristiks?" Olgu selleks koodiks siis näiteks KEA, ASI, SEP vms. Ei saa üheselt vastata, tuleb ikkagi lähemalt analüüsida. Ja kui on tegemist sellise valdkonnaga, mille all palju erinevaid ameteid, siis tuleb vaid pisut mõelda, et erinevatele tüüpidele selles valdkonnas oma koht leida.

Mõelgem natuke, mis on juristitöös need küljed, mis meeldivad K (konventsionaalsele) inimesele? Ilmselt see, et tuleb kindlate reeglite järgi täita blankette ja koostada dokumente, et seadusest saab näpuga järge ajades teada, kuidas mingeid asju ajada, on palju protseduurireegleid. Selliseks suuresti konventsionaalseks ametiks on näiteks notari assistendi või kohtusekretäri oma. Mis on aga A (artistlikule) tüübile omane? No kindlasti näiteks see, kui saab kohtusaalis esineda, kui saab seadusi endale sobiva nurga all tõlgendada, kui saab ise mõnd juriidilist skeemi välja mõelda. Ametinimetustest siis näiteks advokaat või prokurör või ka riigiametis seaduseloomega tegelev jurist. Mis võimalusi on S (sotsiaalse) inimese jaoks juristiametis? Ta saab väga erinevatele kliendirühmadele abiks olla neid nõustades ja juriidilistes küsimustes aidates. E (ettevõtlik) jurist võibolla loob oma praksise, I (intellektuaalne) võibolla on valinud teadlasekarjääri ülikooli juures. Võimalusi on palju, tuleb vaid oma isik huvipakkuva elualaga siduda!

Ükski isiksusekood ei määra otseselt, kelleks peaksid hakkama ja ükski valitud eriala ei ütle üheselt, et peaksid olema just kindla isiksusekoodiga!

Test on üks võimalus enese kohta info saamiseks, kuid ainult testi tulemuste põhjal ei tasu teha valikuid ja oma elu planeerida.

Kui Sa tahad teada, kas said oma testitulemusest õigesti aru või milliseid tõlgendamisvõimalusi neile veel on, siis võta ühendust karjäärinõustajaga!

Karjäärinõustajate kontaktid leiad: http://www.rajaleidja.ee/karjaariabi-2

Karjäärinõustaja aitab Sul:

  • paremini mõista iseennast: analüüsidaoma teadmisi, võimeid, oskusi, huvisid, väärtusi, vajadusi ja iseloomuomadusi;
  • näha ja hinnata reaalset olukorda, sh õppimis- ja töövõimalusi;
  • teha otsuseid eriala valikul ja spetsialiseerumisel, erialavaliku kahtluse korral, edasiõppimisplaanide tegemisel;
  • tööelu planeerida: kuidas otsida tööd, kandideeridatöökohale, vormistada dokumente, valmistuda tööintervjuuks;
  • olla paindlik:vajadusel olukorda ümber hinnata ning teha uusi valikuid ja otsuseid.