Tavaline meetod klass II preparatsioonil

Tavaline meetod on enam eelistatud ulatusliku kaariese korral.


Allikas: http://www.dentistryiq.com/articles/2012/05/
canary-system.html

 

Kaviteedi loomist alustatakse oklusaalselt. Oklusaalse astme tegemine on sama, mis I klassi preparatsioonil. Väikese kerapuuriga sisenetakse oklusaalselt, kas kahjustuse kõige väljendunumast kohast või kahjustuse distaalsest servast. Esmase fissuuride avamise võib teha kogu ulatuses kerapuuriga, eriti väikese ulatusega kahjustuse korral.


kerapuur

Vaata meeldetuletuseks I klassi oklusaalse astme loomise animatsiooni:

Kui esmane kaviteet on loodud, võib võtta lühikese (pea pikkus 3 mm) fissuuripuuri või pirnikujulise puuri. Kui kahjustus on sügav või on email juba lagunenud, võib preparatsiooni alustada kohe fissuuripuuri või pirnikujulise puuriga.


ümaraotsaline fissuuripuur (fotol on pikema peaosaga puur)


pirnikujuline puur (fotol oleva puuri pea pikkus 3 mm)


Nõudmised on samad, mis I klassi kaviteedil. Puur peab töötama täispööretel, enne kui ta hamba vastu puutub ning töötama seni, kuni kontakt hambaga on lõppenud ja puur kaviteedist eemaldatakse. Kaviteedi loomisel tuleb säilitada võimalikult palju tervet hambakude. Köprude prepareerimist tuleks vältida, kaviteeti mittehaaratud ääreliist
(kaariesest kahjustamata hambaküljel) säilitatakse nõutavas ulatuses (premolaaridel minimaalselt 1,6 mm ja molaaridel 2 mm kaviteedi serva ja hamba proksimaalse pinna vahel).

Kui oklusaalne preparatsioon on valmis, järgneb proksimaalse astme preparatsioon (vaata järgmine peatükk).

iDevice ikoon Jäta meelde!

Fissuuride avamisel tuleb lähtuda säästliku preparatsiooni põhimõtetest: maksimaalselt säilitada tervet hambakude (eeskätt terveid köpre ja ääreliistu).