Täidise asetamise tehnika

Täidise valmistamine sisaldab nii matriitssüsteemi asetamist, happetöötlust kui ka adhesiivsüsteemi ja täidise asetamist.

Matriits pannakse hambale enamasti enne happe ja adesiiviga töötlemist, sest nõrgenenud hamba korral võivad õhukesed emailiservad matriitsi ja /või kiilu asetamisel murduda (ning happe ja adhesiiviga töötlust tuleb korrata, kaotades aega ja põhjustades asjatut materjalikulu). Samuti aitab matriits vältida happe ja adhesiivi sattumist kõrvalhammaste pindadele. 

Komposiittäidis asetatakse kiht-kihilt, kaviteedi põhjast alustades ning oklusaalsemale tulles, mitte ületades täidisekihi paksuses tootjapoolseid ettekirjutusi (soovitatavalt täidise kihi paksus vähem kui 2 mm) ning iga kihti polümeriseerides. Kootumisel tekkivate jõudude vähendamiseks soovitatakse täidise kihte asetada vahelduvalt kord fatsiaalsele, kord lingvaalsele kaviteedi seinale.

Arvestada, et matriits ning sügav ja kitsas preparatsioon ei võimalda kogu valgusel täidismaterjalini jõuda ja sel juhul võib polümerisatsiooniaega pikendada. Samuti soovitatakse (metall)matriitsi eemaldamise järgselt teha täidismaterjali lisapolümerisatsioon nii hamba fatsiaalselt kui lingvaalselt küljelt.

iDevide ikoon Kas sa tead?

Miks alustatakse täidise asetamist proksimaalse astme gingivaalsest osast?

iDevice ikoon Jäta meelde!

Kaviteedi täitmist alustatakse sügavamalt, proksimaalse astme gingivaalsest osast.

Viimasena kujundatakse oklusioonipind.