Leinaprotsess

Psühhiaater Elisabeth Kübler-Ross (1926-2004) on üks tuntumaid leina faase käsitleva teooria autoreid. Oma raamatus „On Death and Dying“ (Surmast ja suremisest, http://www.amazon.com/Death-Dying-Elisabeth-Kubler-Ross/dp/0684839385) aastal 1969 avas ta sügavuti leinaprotsessi, mille läbivad surmavalt haiged patsiendid. Ta intervjueeris sadu patsiente ja identifitseeris viis staadiumit (šokk ja eitamine, viha, kauplemine, depressioon ja leppimine), mida haige inimene läbib. Neid staadiume või faase on rakendatud ka leinale. Kübler-Ross ei arvestanud sellega, et tema teooriat ja faase võetakse paindumatutena. Olgu siinkohal rõhutatud, et osa inimesi ei saavuta kunagi leina viimast faasi ja nende faaside läbimine võib olla kaootiline ning on sõltuv individuaalsetest omadustest.

Kaotusega silmitsi seistes tuleb elu mõttekuse (taas)leidmiseks ja muutuse aktsepteerimiseks läbida protsess, mis on ajas ja intensiivsuses muutuv. Sageli nimetatakse seda protsessi leinatööks. Leinatöö tähendab erinevate staadiumide läbimist selleks, et tavapärane elurütm saaks taastuda. Protsessiga kaasnevad muutused inimese emotsionaalses seisundis ning erinevate tunnetega tegelemine. Lein on dünaamiline ja ajas muutuv, millega ei ole seotud mõisted nagu „paranemine“ või „lahenemine“ vaid pigem kohanemine uue olukorraga ja selle aktsepteerimine. Leinaprotsess on graafiliselt kujutatud joonisel 1.

Staadiumide eitamine ja aktsepteerimine vahel võib olla erinevatel juhtudel erinevaid liikumisi. Siiski on enamasti eitamise staadium omane leinaprotsessi varasemale perioodile ning aktsepteerimine rohkem omane hilisemale perioodile. Joonisel 1 on lisatud staadium ’Testimine’, mida Kübler-Rossi teoorias toodud ei ole. See on lisatud hiljem täpsustamaks protsessi lõpufaasi enne aktsepteerimist. Järgmistel lehekülgedel vaatleme joonisel nimetatud leinaprotsessi reaktsioone lähemalt. Näitlikustamiseks on toodud kaks olukorda – terminaalselt haige reaktsioonid ja töö kaotanu reaktsioonid.

Joonis 1. Leinaprotsessi areng 

Juhtimise teemal karikatuure loov Tom Fishburne on kasutanud oma pildil Kübler-Rossi leinafaase majanduslangusega kohanemise metafoorina ja illustreerib seda üleujutusega.

Esimene faas on eitamine ja pildil kujutatud arvamus: See läheb kiirelt mööda, tavapärane olukord taastub peatselt; teine faas on viha ja pildil: Minu plaanid on rikutud!; kolmas faas on kauplemine: Kuidas ometigi pean ma suutma teha vähemaga rohkem?; neljas faas on depressioon: Säilita rahu ja liigu edasi; viies faas on aktsepteerimine ja seal õpib inimene ujuma ehk kohaneb uue, muutunud keskkonnaga.

Karikatuuri allikas: http://www.collings.co.za/2009/04/stages-of-recession-and-failed-planning.html

iDevide ikoon Mõtisklus

Mõtle oma kogemusele seoses kellegi või millegi sinule olulise kaotusega. Kuidas kulges sinu leinaprotsess. Kas leiad sarnasusi joonisel või karikatuuril esitatud protsessiga?