Sissejuhatus

Täis- ja enneminevik eesti keele kui teise keele õppijatele

Diana Maisla


Eesti keele kui teise keele õppijatele, kelle emakeel on vene keel, tekitab eesti keele minevikuaegade süsteemi kasutama õppimine raskusi, sest emakeel selleks tuge ei paku. Vene keeles kasutatakse ainult lihtminevikku ning liitmineviku ajavormid puuduvad.

Õppematerjali on loodud pidades silmas eelkõige nende üliõpilaste vajadusi, kes õpivad eesti keele kui teise keele (võõrkeele) õpetajaks. Materjaliga tutvunud ja ülesanded sooritanud üliõpilane teab, milline on ajavormide vahekord eesti keeles ja oskab liitmineviku ajavorme eesmärgipäraselt kasutada.

Õppevahend tutvustab liitmineviku ajavorme, nende funktsioone ja kasutusreegleid. Liitminevikku võrreldakse lihtmineviku ja oleviku ajavormidega, näidete toel tuuakse välja eri ajavormide kasutamisest tulenevad tähenduserinevused. Teoreetilisele osale järgneb 15 ülesannet, mis on koostatud enesekontrolli testidena. Testid võimaldavad kohe oma vastuseid kontrollida ja saada ka tagasisidet, miks mingi valik lausesse kõige paremini sobib. Nii teoreetilise osa näited kui ülesannetes kasutatud laused on inspireeritud vene emakeelega üliõpilaste eestikeelsetest kirjalikest töödest kogutud lausetest.

Õppevahend sobib B ja C taseme eesti keele kui teise keele õppijatele.

 

Tartu Ülikool, 2011