Kas mehelikke erialasid eelistavad naised on sarnasemad mehelikel erialadel töötavate meeste või naiselikel erialadel töötavate naistega?

Date

2016

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Tartu Ülikool

Abstract

Käesoleva töö uurimisobjektiks on stereotüüpselt mehelikel erialadel töötavad naised, keda võrdlesin naiselikel erialadel töötavate naiste ja meeste grupiga. Selle erinevuse sisuline tulemus on aru saada, kas naistele, kes valivad niiöelda meheliku ameti, on oma väärtushinnangutes sarnasemad meestega või naiselikel erialadel töötavate naistega. Viimasest tulenevalt on oluline mõista, kas mehelikke ameteid eelistavad naised on selle tulemusena mehelikumad või naiselikumad, kui konkreetselt naiselikel erialadel töötavad naised, kus kolmanda võimalusena on välistada selliseid erisusi. Eeldades seda, et nn mehelikel erialadel töötavad naised on oma eriala valikul eiranud soorollide mõju, võiksid nad olla enam rahul oma eluga, mis väljendub kõrgemas õnne määras ja subjektiivses eluga rahulolus. Mehelikkuse ja naiselikkuse määramiseks kasutasin uurimuses Soorollide küsimustikku (Bem Sex Role Inventory - BSRI), mille abil selgus et mehelikel erialadel töötavad naised olid mehelikumad, kui naiselikel erialadel töötavad naised. Uuringust selgus, et naiselikkuses erinevust ei esinenud. Ometi hindasid naiselikel erialadel töötavad naised ennast naiselikumaks, kui mehelikel erialadel töötavad naised. Väärtuste uurimiseks kasutasin Isiklike väärtuste küsimustikku (Portrait Value Questionnaire - PVQ), mille tulemustest selgus, et gruppide vahelised erinevused esinevad Võimu, Heasoovlikkuse ja Konformsuse väärtustamisel. Eluga rahulolu (Satisfaction with Life Scale - SWLS) ja õnnelikkuse (Subjective Happiness Scale - SHS) mõõtmistulemused näitasid, et erinevate gruppide vahel erinevusi ei esinenud.

Description

Keywords

mehelikel erialadel töötavad naised, sooroll, eluga rahulolu, subjektiivne õnnelikkus, isiklikud väärtused, women working on positions perceived to be stereotypically masculine, sex role, satisfaction with life, subjective happiness, portrait value

Citation