Hammaste pinnad - seletav sõnastik

Siit leiad hammaste pindade mõistete täpsemad lahtiseletused. Pööra tähelepanu sellele, millised on mõiste sünonüümid ja millised vastandmõisted. Kirjanduses kasutatakse erinevaid termineid. Seepärast püüa meelde jätta, milliseid mõisteid vastav termin võib veel hõlmata – see aitab sul erialasest tekstist kergemini aru saada.

Buccalis – põskmine külg hambal, mis puutub kokku põse siseküljega. Mõistet buccalis kasutatakse tagumiste hammaste korral. Eeshammastel eelistatakse mõistet labialis, sest eeshambad ei puutu kokku mitte põskede vaid huultega. Kuigi tagumised hambad puutuvad kokku põskedega ja eeshambad huultega, võib kasutada mõistet buccalis ka tagumiste hammaste puhul. Mõlema eelpoolmainitud terminite vastandmõisted on palatinalis ja lingualis.

Distalis hambakaare lõpu poole jääv tagumine hambapind, mis on eeshammaste vahelisest keskjoonest kaugemale jääv pind. Distaalne on vastand mesiaalsele pinnale.

Facialis – näo poole suunatud hambapind, mis normaalselt puutub kokku põskede või huultega. Facialis on vastandmõisteks terminitele palatinalis ja lingualis. Mõiste facialis on üldisem termin ja sisaldab endas nii mõistet labialis kui buccalis. Facialis sobib kasutada nii eesmiste kui tagumiste hammaste põse või huule poole jääva pinna märkimiseks.

Incisalis – lõikeserv on oma piknemiselt mälumispinna analoog lõike- ja silmahammastel . Vastupidiselt mälumispinnale siin on pind õhuke äär, millega toidust palasid hammustatakse.

Labialis – huulepoolne pind puutub kokku huulte sisepinnaga. Seda mõistet kasutatakse eelistatult eeshammastel. Labialis on vastandmõisteks terminitele palatinalis ja lingualis.

Lingualis – keelepoolne hambapind. Seda mõistet kaustatakse enam alalõua hammaste puhul, kuid vahel ka ülalõuahammastel (võrdluseks vaata: palatinalis). Kui suu on suletud, puutub keel ka ülemiste hammaste suuõõne poole jääva pinnaga kokku. Vastandmõisted lingvaalsele on buccalis, labialis, facialis, mis tähistavad põse või huule poole jäävat hambapinda.

Mesialis – hambakaare keskjoonepoolne jääv ehk eesmine hambapind. Mesiaalne pind on vastupidine distaalsele, mis on hamba tagumine pind.

Occlusalis - mälumispind on purihammastel ja eespurihammastel. See on hambapind, mis suu sulgemisel või toidu närimisel hammustab kokku vastaslõualuus paiknevate hammastega. Mälumispinnaga analoogselt paikneb eeshammaste lõikeserv (incisalis).

Palatinalis – suulaepoolne. Seda mõistet kasutatakse rangelt ainult ülemsit hammaste suulae poole jääva pinna tähistamisel. Ka tema vastandmõisteteks on buccalis, labialis, facialis, mis tähistavad põse või huule poole jäävat hambapinda.Ülemiste hammaste suulaepoolse pinna tähistamisel võib seega kasutada nii mõistet palatinalis kui ka lingualis, aga alahammastel ainult mõistet lingualis.