Hammaste suunad ja tasapinnad – seletav sõnastik

Kui sulle eelnevast tabelist jäi mõni mõiste segaseks, siis siin on need põhjalikumalt lahti kirjutatud. Lisaks leiad siit vihjeid, millised mõisted on sarnase kasutusalaga ja millised teineteise vastanditeks.

Anterior – eesmisem, suuõõnega seotuna seega näo või huulte poole jääv. Eesmised on lõike- ja silmahambad. Vastandmõiste on posterior ehk tagumine.

Apicalis näitab juuretipu suunda. Võib näidata ka seotust juuretipuga. Ligilähedased mõisted oleksid cervicalis (hambakaelapoolne, hambakaelal asetsev) ja gingivalis (igemepoolne, igemega seotud). Vastassuunaks oleks hambakroonipoolne ehk coronalis.

Axialis – see on tasapind, mis on paralleelne hambapinnaga. Sellel tasapinnal puudub ühtne kindel suund, sest hambal on enam kui üks pind. Ei ole erinevust, kas lähenetakse hamba keele-, põse- või mõne muu pinna poolt. Aksiaalne on sel juhul pind, mis jääb vastava hambapinnaga paralleelseks ja mis moodustab hambaaugu või puuriga kujundatud kaviteedi põhja.

Cervicalis tõlkes tähendab kaela, siin hambakaela ehk emaili-tsemendi piiri ehk kohta kus hambakroon ja hambajuur kokku saavad. Mõiste cervicalis sünonüümiks on gingivalis ehk igemepoolne, igeme juures paiknev. Kui räägitakse hamba krooni osast, siis on sama tähendusega kui gingivalis ja cervicalis ka apikaalne ehk juuretipu poolne.

Coronalis – näitab suunda, mis viitab krooni poole või viitab millelegi, mis on hambakrooniga seotud. Vastandtähendusega on mõiste apicalis, mis on juuretipupoolne või juuretipuga seotud.

Gingivalis – näitab seotust või suunda, mis seostub igemega. Normaalselt katab ige hambakrooni ja hambajuure ühinemiskohta ehk emaili-tsemendi piiri. Seda ühendust saab seostada igemega, kuid mitte alati ja selline kasutus ei anna meile piisavalt infot. Mõiste gingivalis sünonüümiks on cervicalis (hamba kaela osas asetsev). Sarnane, kuid mitte täiesti kattuv on mõiste apicalis ehk juuretipmine.

Marginalis – servmine, serva pool. Seda mõistet kasutatakse hambaravis laialdaselt. Näiteks krooni äär ehk marginaalne serv. Marginaalne serv, marginaalne kõrgendik on hamba mälumispinna kõrvalhamba poole jääv kõrgem serv.

Posterior – tagapoolsem, peas kukla poole jääv. Näiteks on eespurihambad ja purihambad tagumised hambad. Vastandmõisteks on anterior ehk eesmine.

Proximalis – tähistab hambapinda, mis normaalselt paikneb vastu naaberhammast. Mõiste proximalis on üldisem ja hõlmab mõlemat hamba kontaktpinda tähistavat terminit (nendeks on distalis ehk hammastevahelisest keskjoonest kaugemale jääv hambapind ja mesialis ahk hammaste keskjoonele lähemal olev hambapind).

Vestibularissuuesikupoolne pind on mõiste facialis sünonüümiks. Mõistet vestibularis sobib kasutada nii esi- kui tagahammaste puhul. Termini vestibularis vastandmõisteteks on palatinalis ja lingualis.