Mõnede katalüsaatorite ja neile lähedaste ainete happelisuse uurimine atsetonitriilis
Abstract
Käesolevas töös määrati 9 happe pKa väärtused atsetonitriilis. Määrati 3 katalüsaatori (asendajatega bensoehapped), 3 katalüsaatoritele sarnanevatele struktuuride ja 3 potentsiaalse referentshapete happelisus, et täiendada pKa väärtuste skaalat atsetonitriilis. 3 potentsiaalsest referentshappest kasutati ühte ka katalüsaatorite pKa väärtuste määramiseks. Happelisus määrati suhtelisel UV-Vis spektrofotomeetrilisel viisil veevabas keskkonnas. Tulemustest selgub, et happelised katalüsaatorid on tunduvalt happelisemad kui tavalised karboksüülhapped (näiteks bensoe- või äädikhape). Kõrge happelisus on tingitud elektronegatiivsetest asendajatest, sisemolekulaarsest vesiniksidemest anioonist ja karboksüülrühma välja pööramisest aromaatse tuuma tasandist.