Show simple item record

dc.contributor.advisorKiisel, Maie, juhendaja
dc.contributor.authorPääslane, Reti
dc.contributor.otherTartu Ülikool. Sotsiaalteaduste valdkondet
dc.contributor.otherTartu Ülikool. Ühiskonnateaduste instituutet
dc.date.accessioned2019-06-08T09:34:31Z
dc.date.available2019-06-08T09:34:31Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10062/64093
dc.description.abstractTaimsete valikute edendamise koostööprogrammi tegevusuuringus keskendusin esmalt varasematele tarbimiskäitumiste muutustele ja paigutasin ilmnenud tegevused sotsio-tehnilisse süsteemi. Leidsin, et toidu tarbimise muutustel ilmnevad tegurid, mis on turg ja kasutajate harjumused, kultuurilised ja sümbolilised tähendused, tööstuse struktuur, poliitika ja regulatsioonid, sotsiaalne tugisüsteem ning varustusvõrgustik. Süsteemi abil mõistsin, millistes valdkondades peab muutus toimuma, et uus tarbimiskäitumine kujuneks režiimiks. Seejärel uurisin kuidas sotsio-tehnilised tegurid Eestis taimse toidu trendi muutust kujundavad. Selgus, et kõige suurem takistus taimse toidu edendamisel on kultuuriliste ja sümboliliste tähenduste väli, mis soodustab liha tarbimist. Tegevusuuringust selgus, et toitlustusettevõtete peamine probleem on väike nõudlus, mis omakorda pärsib tööstuse arengut (tooraine kallis hind, väike säilivusaeg ja halb kättesaadavus). Mingil määral vajasid ettevõtted taimsetest toitudest teadmisi, näiteks nippe tooraine valmistamisel. Uuringu järgmistes etappides tuginesin toitlustusettevõtete esindajate välja toodud vajaduse, nähtavuse suurendamise, arendamisele. Reklaami pakkumiseks otsustasime oluliselt täiendada programmi „Taimsed valikud“ kodulehte, et tavalisel tarbijal oleks huvi sellega tutvuda. Uute lahendustena saab kodulehel olema võimalus otsida sobivaid toidukohti asukoha järgi, sorteerida toidukohti märksõnade järgi ja lugeda uudiseid. Tegevusuuringu eesmärk oli arendada pikaajaline koostööprogramm toitlustusettevõtetega. Ressursside kokkuhoiu nimel otsustasime samale kodulehele luua ettevõtjatele suunatud platvormi, kust võib leida lühikoolitusi ning ajakohast teavet taimse toidu trendide ja varustajate kohta. Bakalaureustöö käigus leitud lahendusi pole veel katsetatud, sest kodulehe programmeerimine on võtnud oodatust kauem aega. Senikaua on toitlustusettevõtete vajadusi tulnud käsitleda individuaalselt, pakkudes nähtavuse suurendamiseks arvustuste kirjutamist ja Taimetoidumessil osalemist või ideid menüü arendamiseks. Arenguprogrammi edukaks toimimiseks on tarvis meeskonna loomist, kes haldaks kodulehte ja pakuks toitlustusettevõtetele pidevalt asjakohast sisu. Tegevusuuringu jooksul viibis uute lahenduste katsetamine, sest Loomuse liikmed on hõivatud väga paljude projektide ning palgatööga samaaegselt.et
dc.publisherTartu Ülikoolet
dc.rightsopenAccesset
dc.rightsAutorile viitamine + Mitteäriline eesmärk + Tuletatud teoste keeld 3.0 Eesti*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ee/*
dc.subject.otherbakalaureusetöödet
dc.subject.othertaimetoitluset
dc.subject.otherveganluset
dc.subject.othertoitlustusettevõttedet
dc.subject.otherloomakaitseet
dc.subject.otherkoostööet
dc.titleTaimetoitluse edendamise koostööprogramm toitlustusettevõtete ja loomade eestkosteorganisatsiooni vahelet
dc.typeThesisen


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as openAccess