Enneminevikule viitavad vihjed

Enneminevikulistes lausetes on tavaliselt kõik osalaused minevikulised. Näiteks: Kui ma olin raha saanud, siis võisin endale osta kõike, mida soovisin või millest unistasin. Kui sama lause teised tegusõnad oleks olevikulised, siis lause oleks täisminevikus: Kui ma olen raha saanud, siis võin endale osta kõike, mida soovin või millest unistan.

Ennemineviku ajavormiga rõhutatakse, et sündmused toimusid eri aegadel minevikus. Näiteks järgmistest lausetest saame teada, et midagi on toimunud enne nimetatud sündmusi:
(1) Vika oli pärast veel mitu korda käinud kohtumas uurimise all oleva Alekseiga. (2) Nad ju ei teadnud, et ma olin töötanud politseinikuna. (3) Naine oli juba abiellunud, tal olid lapsed ja pere.

Nendes lausetes jutustatakse millestki, mis toimus minevikus. Enneminevikuga rõhutatakse, et midagi on kõnesolevaks minevikuhetkeks lõppenud. Näiteks esimese lause taust: pärast seda, kui Vika oli Alekseiga mitu korda kohtunud, avaldas ta artikli vangide olukorra kohta. Teises lauses käitusid uued tuttavad vabalt ja rääkisid välja kriminaalseid saladusi, sest ei teadnud, et olin politseinikuna töötanud. Kolmandas lauses oli naine abiellunud mitu aastat tagasi enne uut kohtumist kunagise armsamaga.

Ennemineviku ajavorm esineb tõenäoliselt lausetes, kus osalauseid seovad sidendid enne kui, pärast ... kui.
Näiteks: Enne kui ma aru sain, millise vastutuse olin võtnud, süsteem juba töötas ja seda ei saanud enam peatada. Pärast seda, kui olime kaks päeva Ateenas olnud, toodi meid Sloveeniasse.

Enneminevik ja määrused

Peamiselt esinevad enneminevikulistes lausetes samasugused määrused nagu täisminevikulistes lausetes. Näiteks: Puhkus möödus huvitavalt: umbes kahe päeva jooksul olime juba saarele ringi peale sõitnud.
Täpseid ajakohti märkivaid sõnu võib samuti esineda, kuid tingimuseks on kindlasti see, et see ajakoht esitatakse seoses mingi teise ajaga minevikus. Näiteks: Mu kass läks hulkuma. Viimati olin teda näinud täna hommikul. Siin rõhutatakse, et enne seda, kui kass hulkuma läks, oli teda nähtud hommikul. Kui laused esitatakse sündmuste järjekorras: Nägin oma kassi viimati täna hommikul. Pärast seda läks ta hulkuma, siis kasutatakse lihtminevikku. Sama tehakse siis, kui sündmuste järjekord ei ole teada ega ole infot, mis toimus enne või pärast nimetatud tegevust: Täna hommikul nägin sõpra.