Keerulised juhtumid

Alati ei ole võimalik väga täpselt määrata, mis ajavormi lauses kasutada. Näiteks on õiged kõik kolm lauset: (1) Ma sain koolist palju teadmisi. (2) Ma olen koolist palju teadmisi saanud. (3) Ma olin koolist palju teadmisi saanud. Ajavormi valik sõltub keelekasutaja kavatsusest, sellest, mida ta rõhutada tahab ning tema taustateadmistest. Need teadmised sõltuvad omakorda suhtlusolukorrast, sellest, millest on varem juttu olnud. Ülesannetes, kus on vaja õige ajavorm määrata või valida, sõltub ajavorm vaatluse all olevat lauset ümbritsevast tekstist.

Võimalikud on sellised laused, milles mõlemad osalaused on 1) täis- või 2) enneminevikus: (1) Olen Tartust ja Tartu ülikoolist palju kuulnud ja alati on need olnud head sõnad. (2) Olin Tartust ja Tartu ülikoolist palju kuulnud ja alati olid need olnud head sõnad.

Täisminevik jutustavates lausetes

Täisminevikuga samas lauses võib teatud juhtudel olla ka lihtminevikulisi tegusõnavorme: Ma olen näinud ühte filmi, kus üks terve mees tegi eksperimendi: ta sõi ja jõi ainult McDonaldsi toitu. Kirjeldatakse filmi nägemise kogemust (täisminevik) ja jutustatakse, mis filmis toimus (lihtminevik). Lauses Lepinguga kaasnes salajane protokoll, mis on mõjutanud kogu Euroopa ajalugu jutustatakse konkreetsest minevikusündmusest (lihtminevik) ja kirjeldatakse selle mõju tänapäevale (täisminevik).

Jutustavas lihtminevikulises tekstis on täismineviku roll anda taustakirjeldusi ja/või esitada selgitusi (Smith 2007: 424): Pärast seda nägin, et minu koer on ära jooksnud ja ruttasin talle järele. Lause algab jutustusega (nägin), siis antakse kirjeldus nähtud pildist (koer on ära jooksnud) ja lause jätkub jutustusega (ruttasin talle järele). Oli päris raske näha elu lastekodus ja kurb ette kujutada, et need lapsed on üksi jäänud – nendel pole kodu, peret ja üldse seda inimest, kes neid ootaks või nendest hooliks. Jutustus on lihtminevikus, sest lastekodu külastati minevikus, kuid nähtud pilti kirjeldatakse täisminevikus, sest selline olukord ei ole lõppenud.

Kaudne kõne

Kaudse kõne puhul võib samas lauses koos olla liht- ja täismineviku ajavorm: Ma rääkisin, et Hiiumaal on säilinud vanad kombed. Ma olen küsinud oma kursuskaaslaste käest, kelle eesti keele oskus ei olnud enne ülikooli astumist eriti hea, miks nad tulid just seda eriala õppima.

Samuti võivad samas lauses esineda oleviku ja ennemineviku ajavorm: Ma räägin, et Hiiumaal olid säilinud vanad kombed.