Täisminevik: üldised põhimõtted

Üldised põhimõtted

Täisminevik on kaheplaaniline: temas on ühendatud oleviku seisund ja mineviku tegevus.

1. Tegevus võib olla kõnehetkeks lõppenud. Nad on oma rahaga siia üles ehitanud suured ja uhked majad.

2. Tegevus võib ka jätkuda. Sel juhul kasutatakse kestusväljendeid, mis viitavad pikemale perioodile. Euroopas on sajandite jooksul kujunenud kõrge tasemega kultuur, mis areneb edasi iga aastaga.

3. Täisminevikku kasutatakse tulevikusündmuste väljendamiseks, kui tulevikus toimuvat vaadeldakse järgneva tulevikuhetke seisukohalt. Kevadeks olen lõpetanud ülikooli ja saanud diplomi.

4. Täisminevik viitab ka tegevuse korduvusele: mitu korda olen viinud eakaid naisi üle tee.

Igal juhul eristab kirjeldatud täisminevikku lihtminevikust see, et lauses ei märgita kindlat ajakohta.

Täisminevik ja lihtminevik

Vaatleme uuesti näitelauseid ja arutleme, miks ei võiks täismineviku asemel lihtminevikku kasutada.

1. Nad on oma rahaga siia üles ehitanud suured ja uhked majad on grammatiliselt sama õige kui Nad ehitasid oma rahaga siia üles suured ja uhked majad, kuid neil lausetel on mõnevõrra erinev tähendus. Täisminevikuline lause kirjeldab seda, mida me näeme praegu (siin on suured ja uhked majad); olukord on staatiline. Lihtminevikuline lause jutustab üksteisele järgnevatest sündmustest: nad ehitasid suured ja uhked majad ning me teame või saame ette kujutada, mis toimus pärast seda ...rajasid uued teed ja sõitsid edasi. Kui täisminevikuline lause on nagu foto, siis lihtminevikuline lause on nagu film.

2. Euroopas on sajandite jooksul kujunenud kõrge tasemega kultuur, mis areneb edasi iga aastaga. Sellise lause muutmisel lihtminevikuliseks muutuvad minevikulisteks lause kõik tegusõnad: Euroopas säilis sajandite jooksul kõrge tasemega kultuur, mis arenes edasi iga aastaga. Kui täisminevikulise lause tähendab, et arenguprotsess ei ole lõppenud, siis lihtminevikuline lause jutustab minevikusündmustest: areng toimus, kuid praeguseks on lõppenud.

3. Kevadeks olen lõpetanud ülikooli ja saanud diplomi vaatleb tulevikuolukorda (kirjeldab pilti, milline on olukord kevadel) ja sisaldab protsessi praegusest kevadeni. Lause väljendab, et lõpetamiseks ja diplomi saamiseks valmistutakse, kuid samuti ollakse kindel, et vaatlushetkel on protsess lõppenud ja diplom käes. Samasugune olevikuline lause Kevadeks lõpetan ülikooli ja saan diplomi vaatleb tulevikku neutraalselt ega väljenda sama väidet nii enesekindlalt nagu täisminevikuline lause. Lihtminevikuline Kevadeks lõpetasin ülikooli ja sain diplomi väljendab minevikusündmusi, tulevikuga ei ole mitte mingit seost.

4. Mitu korda olen viinud eakaid naisi üle tee kirjeldab seda, kui abivalmis on isik oma iseloomult (isiku foto). Mitu korda viisin eakaid naisi üle tee jutustab abivalmis isiku tegevusest minevikus (film isiku elust).